– Akdeniz Bölgesi’nde hububattan, fiyatı yüksek olan mısıra ve destek miktarı artırılan pamuğa,
– İç Anadolu’da nohuttan, ekmeklik buğdaya, maliyeti daha düşük olması nedeniyle arpaya (gübre ve ilaç kullanımı daha az, bakımı daha kolay) ve piyasa fiyatının yüksek seyretmesi nedeniyle makarnalık buğdaya,
– Doğu Anadolu’da hububattan, şeker pancarı ve yem bitkilerine
– Ege Bölgesi’nde buğdaydan az bir miktar haşhaş ve yem bitkilerine,
– Karadeniz Bölgesi’nde ekmeklik buğdaydan; makarnalık buğday, arpa ve tritikaleye,
– Marmara Bölgesi’nde kanoladan buğday ve arpaya kayma,
– Güney Doğu Anadolu’da ise fiyatının yüksek seyretmesi nedeniyle kırmızı mercimek ve buğdayda artış, arpada ise azalış öngörülmektedir.
Su olmasaydı dünyada yaşam olmazdı. Dolayısıyla kuraklık sadece tarımı değil yaşamın devamlılığı için de büyük tehdit. bence soruyu tersinden sormak gerekiyor. Tarımın kuraklığa etkisi nedir ? TEMA vakfının infografiklerini paylaşıyorum bu sorunun cevabı olarak. Çalışma sanırım 2015 yılında yapılmış; kaydet dediğimde tarihe göre yaptıkları dosya isimlendirmeden çıkarımda bulundum. Görsellerde yada web sayfasında bu sayısal verilerin kaynağı olmadığı gibi hangi yıla ait olduğu bilgisi de yok. Ben bunu geliştirilmesi gereken bir çalışma olarak algıladım. Güncelini bizim yapmamız gerekiyor sanırım. Bence bu infografik görselleri güncel bilgilerle (en azından yılda bir) otomatik olarak değiştirebilecek ve web sayfamızdan da bunları yayınlayabilecek yazılımsal bir çalışma yapılabilir. Genelde infografik görseller sabit (en azından benim gördüklerim) oluyor. Benim önerdiğim şey görselin etkileşimli olması. Buna en güzel örnekler dünya kuraklık, sel ve gıda haritaları (https://www.wri.org/aqueduct#aqueduct-tools). Bu haritalar 20 yıllık iyimser-kötümser-orta düzey gelecek projeksiyonlarını da içeriyor. Arkasında çok büyük bir ekip ve veri var. Biz tabi ki bunu yapamayız. Ama en azından yılda 1 sefer sayfamızda standart olarak koymayı planladığımız görsel istatistikleri (kritik ve öncelikli bilgiler) ve infografikleri güncel tutabiliriz. Her grup kendisiyle ilgili kritik veri-bilgi ve istatistiklerin ne olduğunu belirlemeli bence. Biz (Tarım ve Doğal kaynaklar Grubu) kendi adımıza bunu yavaş yavaş çıkarıyoruz. Paylaşılan görseller TEMA Vakfına ait olup: https://sutema.org/kirilgan-dongu.2.aspx erişim trh: 29.12.2020'dir.
SUYUN ÖNEMİ Kısa belgesel videoyu UTGB-Tarım ve doğal kaynaklar grubunun sayfasına ekleyebilir miyiz?
Tohum satışlarına göre ürün ekilişindeki değişim
– Akdeniz Bölgesi’nde hububattan, fiyatı yüksek olan mısıra ve destek miktarı artırılan pamuğa, – İç Anadolu’da nohuttan, ekmeklik buğdaya, maliyeti daha düşük olması nedeniyle arpaya (gübre ve ilaç kullanımı daha az, bakımı daha kolay) ve piyasa fiyatının yüksek seyretmesi nedeniyle makarnalık buğdaya, – Doğu Anadolu’da hububattan, şeker pancarı ve yem bitkilerine – Ege Bölgesi’nde buğdaydan az bir miktar haşhaş ve yem bitkilerine, – Karadeniz Bölgesi’nde ekmeklik buğdaydan; makarnalık buğday, arpa ve tritikaleye, – Marmara Bölgesi’nde kanoladan buğday ve arpaya kayma, – Güney Doğu Anadolu’da ise fiyatının yüksek seyretmesi nedeniyle kırmızı mercimek ve buğdayda artış, arpada ise azalış öngörülmektedir.
Kaynak: Sayın Ali Ekber Yıldırım https://www.tarimdunyasi.net/2020/12/23/kuraklik-2021-hububat-uretimini-nasil-etkileyecek/
Tüm katılımcılara şimdiden selam olsun...
Tarımın Genel Olarak Yaşanan Kuraklığa Etkisi Nedir?